Enkel- en Voetpijn

Wat is Enkel- en Voetpijn?

Enkel- en voetpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende klacht is de verstuikte enkel, die vaak onverwachts optreedt en resulteert in een gezwollen enkel, waardoor bewegen moeilijker wordt. Naast acute letsels zoals verstuikingen, kan overbelasting door de complexiteit van botten, pezen en spieren in de voet ook vaak leiden tot klachten die een bezoek aan de fysiotherapeut vereisen.

Kan ik voor Enkel- en Voetpijn worden Behandeld?

Ja, zeker. Door onze ervaring met sporters en samenwerking met verenigingen, hebben we veel expertise opgedaan in de diagnostiek en het herstel van enkel- en voetklachten. Tijdens de intake, waarbij we uw digitale intakeformulier al hebben doorgenomen, stellen we een gericht behandelplan op. Dit plan is gebaseerd op een grondige anamnese en onderzoek, en vaak ook aanvullende echodiagnostiek. Het behandelplan kan verschillende elementen omvatten, zoals voorlichting, houdingsinstructies, massage, rek- en strekoefeningen, gerichte training, en indien nodig specifieke technieken zoals dry needling of manuele therapie. Bovendien bieden we ondersteuning via de MijnZorgApp, waar u niet alleen afspraken kunt vinden, maar ook uw oefeningen en schema's kunt raadplegen.

Hoe Ontstaat Enkel- en Voetpijn?

De meest voorkomende oorzaak van enkel- en voetpijn is een verstuikte enkel. Een verstuiking kan bij iedereen voorkomen, maar komt vaker voor bij sporters en bij mensen met een grotere lenigheid (laxiteit) in kapsels en banden. De buitenzijde van de enkel is meestal de zijde die overrekt wordt. Dit leidt tot zwelling en warmte, en bij (in)scheuring ontstaat ook een blauwe plek door beschadigde bloedvaten.

Bij overbelasting zijn de aanhechtingen van pezen vaak de oorzaak van klachten. De achillespees of de peesplaat onder de voet (fascitis plantaris) kunnen geïrriteerd raken en leiden tot hielspoor. Overmatig gebruik van de voeten kan ook leiden tot artrose, wat eveneens klachten kan veroorzaken.

Wat kan ik Zelf Doen en Wanneer moet ik Contact Opnemen?

In acute gevallen is rust, ijsapplicatie en het hoog leggen van de voet belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen met immobilisatie (zwachtelen of tapen) en zo nodig leren lopen met krukken om de voet te ontlasten. Na de acute fase ondersteunt de fysiotherapeut het herstel door middel van taping en gerichte oefentherapie om de kans op herhaling te verminderen.

Bij overbelastingsklachten analyseert de fysiotherapeut uw beweeggedrag in het algemeen en de lenigheid en stabiliteit van uw enkel in het bijzonder. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak opgesteld om het herstel te bevorderen. Vaak krijgt u het advies om bepaalde oefeningen blijvend te doen om herhaling van de klachten te voorkomen.

Ons deskundige team staat klaar om u te helpen uw enkel- en voetpijn effectief aan te pakken en uw levenskwaliteit te verbeteren.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Wil je informatie of je aanmelden dan kan dat via de secretaresse. Zij is tussen 08.30 en 16.30 bereikbaar op 0174-20 00 20. Uiteraard kan je ook bij ons langskomen via het sturen van een mail of via de link hieronder. Bij het maken van de afspraak krijg je een aantal vragen via de mail toegestuurd die een globale indruk geven over de aard en ernst van de klachten. Daarnaast krijg je ook een afspraakbevestiging en een link waarmee je mijn zorgapp kan installeren. Dit is een app die herinnert aan de afspraken, maar ook een middel waarin bijvoorbeeld je huiswerkoefenschema wordt weergegeven.

Wat neem ik mee?

De eerste keer neem je een paspoort, rijbewijs of id-kaart mee ter identificatie en een handdoek.

Wat doe ik als ik niet kan?

Als een gemaakte afspraak niet kan worden nagekomen verwachten we een tijdige afmelding. Tot 24 uur voorafgaande aan de afspraak zijn hier geen kosten aan verbonden. Als de afmelding daarna gebeurt, wordt 75% van het bedrag doorberekend aan de patiënt zelf.

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars behalve Caresq (Verzorgt de zorginkoop voor verzekerden van EUCARE, de risicodrager voor de zorgverzekering van Aevitae (UZOVI 3360))

Hulp bij enkel- en voetpijn?

Neem nu contact met ons op:

Bel ons
(ma-vr 08.30 - 17.30)

Of stuur ons een bericht
Wij nemen z.s.m. contact met je op.
* verplichte velden

Therapieën voor enkel- en voetpijn

Onze enkel- en voetpijn specialisten

Corné van Geest

Fysiotherapeut, IAS sportfysiotherapeut en echografist

Ricardo van der Knaap

Sport- fysiotherapeut

Ben van der Valk

Fysio-manueel therapeut

Daniël van Holsteijn

Fysio-manueel therapeut