Waar Werkt Dry Needling Voor?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een "droge" acupunctuurnaald om gericht te zoeken naar een triggerpoint in de spier. Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier dat naast lokale drukpijn ook pijn op afstand kan veroorzaken en bewegingsbeperking in het gewricht.

Klachten waar dry needling voor in aanmerking komt:

  • Werk- en lichaamshouding gerelateerde overbelasting klachten in nek/schouder en arm
  • Sportgerelateerde blessures (acuut of chronisch)
  • Spierverkrampingklachten als gevolg van bijvoorbeeld rugklachten en meniscusletsel
  • Frozen shoulder
  • Bewegingsbeperking in gewrichten als gevolg van gips of een sling

Wanneer het triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kortdurend aan, wat een kort krampgevoel geeft. Daarna ontspant de spier zich weer, waardoor bewegen makkelijker wordt en de bewegingsvrijheid kan toenemen tot wel 70%.

Onze Aanpak

Tijdens de eerste afspraak krijgt u een fysiotherapeutische intake en een lichamelijk onderzoek, waarna we een behandelplan opstellen. Dry needling is een intensieve behandelmethode die een systemische reactie kan veroorzaken, zoals misselijkheid of duizeligheid. Daarom passen we deze behandelmethode niet toe bij veel stress of onrust. Tijdens de eerste behandeling wordt ook een proefplaatsing gedaan om te kijken hoe u reageert.

Behandelplan

Dry needling wordt toegepast als onderdeel van een totaal behandelplan. Na de behandeling kan de behandelde spier stijf en/of vermoeid aanvoelen, wat meestal van korte duur is. De dry needling behandeling wordt doorgaans vier keer herhaald om een optimaal resultaat te behalen. Daarnaast krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden. De intake duurt ongeveer een half uur. Het liefst geven we direct aansluitend ook de behandeling, die 45-60 minuten duurt.

Heb Ik een Verwijzing Nodig?

In principe is een verwijzing niet nodig, tenzij uw basisverzekering dit vereist voor vergoeding. Voor behandelingen aan huis vragen we echter wel een verwijzing van uw huisarts of specialist.

Veel gestelde vragen

Wordt leefstijlcoaching vergoed door mijn verzekeraar?

Leefstijlcoaching wordt (nog) niet vergoed door een zorgverzerkeraar. De kosten zijn dus voor eigen rekening. 

Hoe kan ik me aanmelden?

Wil je informatie of je aanmelden dan kan dat via de secretaresse. Zij is tussen 08.30 en 16.30 bereikbaar op 0174-20 00 20. Uiteraard kan je ook bij ons langskomen via het sturen van een mail of via de link hieronder. Bij het maken van de afspraak krijg je een aantal vragen via de mail toegestuurd die een globale indruk geven over de aard en ernst van de klachten. Daarnaast krijg je ook een afspraakbevestiging en een link waarmee je mijn zorgapp kan installeren. Dit is een app die herinnert aan de afspraken, maar ook een middel waarin bijvoorbeeld je huiswerkoefenschema wordt weergegeven.

Wat neem ik mee?

De eerste keer neem je een paspoort, rijbewijs of id-kaart mee ter identificatie en een handdoek.

Wat doe ik als ik niet kan?

Als een gemaakte afspraak niet kan worden nagekomen verwachten we een tijdige afmelding. Tot 24 uur voorafgaande aan de afspraak zijn hier geen kosten aan verbonden. Als de afmelding daarna gebeurt, wordt 75% van het bedrag doorberekend aan de patiënt zelf.

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar

Dry needling wordt gezien als reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, afhankelijk van uw polis. We hebben overeenkomsten met bijna alle verzekeraars. Let op dat sommige uitzonderingen gelden, zoals vergoedingen vanuit de basisverzekering voor bepaalde aandoeningen of na een operatie. Bij kinderen onder 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen altijd vergoed.

Interesse in dry needling?

Neem nu contact met ons op:

Bel ons
(ma-vr 08.30 - 17.30)

Of stuur ons een bericht
Wij nemen z.s.m. contact met je op.
* verplichte velden

Klachten voor dry needling

- geen pagina's gevonden -

Onze dry needling specialisten

Esther Hofstra-van der Knaap

Fysio-manueel therapeut

Patricia Bol

Fysio-manueel therapeut

Ricardo van der Knaap

Sport- fysiotherapeut

Liset van der Hout-Verbeek

Fysio-manueel therapeut