Oedeemtherapie

Waar Werkt Oedeemtherapie Voor?

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfeoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Op de website 'Fysiotherapie en Kanker' kunt u meer informatie vinden voor patiënten met kanker.

Onze Aanpak

Tijdens de eerste afspraak krijgt u een fysiotherapeutische intake, een lichamelijk onderzoek en maken we een behandelplan. In de intake geeft u aan wat uw klachten zijn en wat u weer wilt bereiken. Direct aansluitend krijgt u een lichamelijk onderzoek en bespreken we met u onze conclusies en bevindingen. En uiteraard komt dit alles samen in het behandelplan.

Behandelplan

Centraal in dit behandelplan staat uiteraard het stimuleren van vochtafvoer. Dit kan op verschillende manieren:

  • Oefentherapie: Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, evenals oefeningen gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage: Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen: Zo wordt vochtophoping voorkomen en kan de ontstane situatie stabiel blijven.
  • Huidverzorging en littekenbehandeling: Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Heb Ik een Verwijzing Nodig?

In principe is een verwijzing niet nodig, tenzij uw basisverzekering dit vereist voor vergoeding. Voor behandelingen aan huis vragen we echter wel een verwijzing van uw huisarts of specialist.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Wil je informatie of je aanmelden dan kan dat via de secretaresse. Zij is tussen 08.30 en 16.30 bereikbaar op 0174-20 00 20. Uiteraard kan je ook bij ons langskomen via het sturen van een mail of via de link hieronder. Bij het maken van de afspraak krijg je een aantal vragen via de mail toegestuurd die een globale indruk geven over de aard en ernst van de klachten. Daarnaast krijg je ook een afspraakbevestiging en een link waarmee je mijn zorgapp kan installeren. Dit is een app die herinnert aan de afspraken, maar ook een middel waarin bijvoorbeeld je huiswerkoefenschema wordt weergegeven.

Wat neem ik mee?

De eerste keer neem je een paspoort, rijbewijs of id-kaart mee ter identificatie en een handdoek.

Wat doe ik als ik niet kan?

Als een gemaakte afspraak niet kan worden nagekomen verwachten we een tijdige afmelding. Tot 24 uur voorafgaande aan de afspraak zijn hier geen kosten aan verbonden. Als de afmelding daarna gebeurt, wordt 75% van het bedrag doorberekend aan de patiënt zelf.

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar

Oedeemtherapie is een aparte verrichting binnen de fysiotherapie en wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering, afhankelijk van uw polis. We hebben overeenkomsten met bijna alle verzekeraars. Let op dat sommige uitzonderingen gelden, zoals vergoedingen vanuit de basisverzekering voor bepaalde aandoeningen of na een operatie. Bij kinderen onder 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen altijd vergoed.

Interesse in oedeemtherapie?

Neem nu contact met ons op:

Bel ons
(ma-vr 08.30 - 17.30)

Of stuur ons een bericht
Wij nemen z.s.m. contact met je op.
* verplichte velden

Klachten voor oedeemtherapie

- geen pagina's gevonden -

Onze oedeemtherapie specialisten

Jacqueline Spruijt

Fysio-manueel therapeut en Oedeemtherapeut